Väikese inimese suur sisevõitlus.

Eile osalesin üle pika aja kohtuistungil, seekord hageja esindajana. Kuna lasin ühe e-kirja silmist mööda, kus oli viide virtuaalistungile, saabusin Harju Maakohtu Lubja kohtumajja. Masendav tunne tekkis, kuna nüüd menetletakse tsiviil- ja kriminaalasju ühes majas. Lugesin uste kõrval olevaid istungiinfosid – tekkis masendus, et kui palju kurja on meis inimestes… Ühe konkreetse süüdistuste karistusseadustiku paragrahvid viitasid füüsilisele vägivallale…

Kohtuhooned tekitavad minus negatiivseid tundeid – protsesside võltsetendused, ebasiirus, jms. Liivalaia kohtumajal oli sissekäigu ees õigusejumalanna Themise bareljeef, ilma kinni sidumata silmadega. Viimane andis justkui meile teada, et siin majas ei toimu õiglast kohtupidamist. Me ülikooli esimesel kursusel naljatasimegi, et esimese semestri lõpus saab noorele juuratudengile selgeks, et õigus ja õiglus on vastandid.

Kohtuistungi alguses hakkas noor naiskohtuniknärvitsema, et rääkides võtsin maski kui vesiiri lõuale. Peale väikest dialoogi näitasin talle COVID-19 vaksineerimistõendit. Kui tulenevalt minu loomusest tegin sarkastilise märkuse kohtuniku ja kohtusekretäri suunas – et kuna nad maskita olid, et kas nad ei peaks ka mulle tõendit näitama… and justice for all

Olime ebavõrdses olukorras, kus kostja esindaja redutas oma advokaadibüroos juhatuse liikmega (pankrotiprotsessi edukalt läbinud isiku tankist). Nägin kuidas virtuaalistungitel protsessinormid lonkavad – mulle jäi arusaamatuks kui juhatuse liige avas oma suu, et missuguse protsessiosalisena ta parasjagu sõna võttis. Ta mängis oma kostjarolli ohvrina, teatades et kui šokeeritud ta oli kohtusse pöördumise pärast jne… Kurjus hakkas kogunema mu sisse…pidasin suurt sisevõitlust, et kas nähvata või mitte… to(be) or not to(be)… Väga hea, et kardad – tähendab, et austadkas kasutad suflööri abi?Justiitstööstus produtseerib kahtlase väärtusega kahtlaseid tõendeid… Olete leidnud hea kliendi, kelle sõltuvus ja illusioonid täidavad teie kaukaid... jne .

Aga sain eneses võidu, jätsin need read kõik ütlemata… Tugevus seisneb ka selles, et ei lasku sellele tasemele, kus virutad valedele kurjaga.

Istungi lõppedes soovisin kohtunikule ilusat õhtut!